Groningen uitbreiding tbs-kliniek mesdag

De vorm van de uitbreiding van de historische kliniek is bepaald vanuit een optimalisatie van het programma binnen de mogelijkheden van de locatie. Het programma is verdeeld in 12 afdelingen met gevarieerde grootten. De verschillende eenheden zijn via looproutes verbonden met een centraal overdekt plein, dat de nieuwbouw koppelt aan het bestaande gebouw. Aan deze ruimten liggen een aantal verzorgende functies. Het halfcirkelvormige gebouw is vormgegeven vanuit de logistieke structuur, waarbij patiënten zo veel mogelijk zonder begeleiding hun weg vinden. De buitenruimten voor de Very Intensive Care groepen liggen aan de binnenzijde van de nieuwbouw en die voor de overige patiënten aan de buitenzijde. De nieuwbouw is omsloten door een gesloten perimeter i.c.m. het bestaande gebouw.


> informatieblad (pdf)

Uitbreiding TBS inrichting met 100 plaatsen
Opdrachtgever Penitentiary Lease Construction PLC
Bruto_vloeroppervlak 9.351 m
Planvoorbereiding 1992 – 1993
Uitvoering 1994 – 1995
Projectarchitect Hans Putter
fotograaf: Oerlemans van Reeken studio