Haarlem rudolf steinerschool

The originally rectangular building by architect Berghoef was extended in the 1980s and in 2009 to an archivolt design. During this last extension, part of this school built in the years after WWII was replaced with two floors. The extensions are characterised by the use of slanting shapes, in line with the philosophy of the Steiner School, and by letting much daylight in. The challenge was to make the new school one organic unit.

Daylight is the leitmotif for the interior of the building: lively traffic zones hardly needing artificial light. The use of wood for the stairs and the landing, ample open space, linking upper and ground floor and the abundance of light through the skylights give the building an intimate and warm atmosphere. All classrooms have special window features to let daylight in.


> project information (pdf)

Uitbreiding brede middelbare school
Client Rudolf Steinerschool Haarlem
Gross Surface Area 5.809 m²
Plan Preparation 2007
Execution 2008 - 2009
Project Architect Frits Toben
fotograaf: Thea van den Heuvel / pure pictures Ineke Krijt