Heerhugowaard p.i. amerswiel

Ontworpen als een gesloten penitentiaire inrichting met een experimenteel regime voor 88 vrouwen. Het programma is verdeeld over vier los van elkaar staande gebouwen rondom een plein van een in zichzelf gekeerde woongemeenschap. Als metafoor voor het ontwerp stond een Nederlandse nieuwbouwwijk anno 1996. Het leefgedeelte is ondergebracht in een rij van elf eengezinswoningen, met elk op de begane grond een gemeenschappelijk woonkamer met keuken en op de verdiepingen 8 zitslaapkamers en sanitair. Alle met de entree gerelateerde functies zijn ondergebracht in het toegangsgebouw, dat deel uitmaakt van de beveiligingsring.

Tegenover het woongebouw zijn in een geclusterd gebouw de diensten, de afzondering en een logeereenheid ondergebracht. Via een poort in dit gebouw is het werkgebouw te bereiken.


> informatieblad (pdf)

Penitentiaire inrichting voor vrouwen
Opdrachtgever Ministerie van Justitie, DJI
Bruto_vloeroppervlak 6.490 m²
Planvoorbereiding 1997
Uitvoering 1999 - 2000
Projectarchitect Martin van Dort
fotograaf: Thea van den Heuvel