Nieuwegein p.i. nieuwegein

De in 1999 in gebruik genomen gevangenis te Nieuwegein is opgezet als een dubbelinrichting voor vrouwen en mannen. De vorm van het gebouw is een dubbelkruis met aan de achterzijde in het midden een extra vleugel t.b.v. centrale diensten van het gevangeniswezen. De leefafdelingen zijn op de verdiepingen van de kruizen ondergebracht met daaronder het overige programma. Verbinding hiertussen en de buitenruimten is geregeld d.m.v. 4 rond de kern aanwezige functionele trappenhuizen. De toegang tot het complex is via een poortgebouw in de ringmuur met een luchtbrug over de transporthof.

Door onderscheid in grijstinten zijn de gevels op een sobere maar markante wijze gedifferentieerd. Aanhakend op de kern van één van de kruizen is in 2004 een paviljoen voor bijzonder gebruik gerealiseerd.


> informatieblad (pdf)

Penitentiaire inrichting met 466 cellen
Opdrachtgever Rijksgebouwendienst
Bruto_vloeroppervlak 24.850 m²
Planvoorbereiding 1995 - 1998 & 2003
Uitvoering 1998-2000 en 2004
Projectarchitect Hans Putter, Martin van Dort, Frits Toben
fotograaf: Thea van den Heuvel / Aerophoto Eelde