Zutphen p.i. ooyershoek

Het ontwerp heeft een afwijkende functionele opzet binnen de kruisvormige gevangenis- typologie. Dit heeft zijn weerslag in de bouwmassa.

Het kruis bestaat uit 4 vleugels met 3 bouwlagen rondom een prominent middenblok met 4 bouwlagen. Op de bovenste 2 verdiepingen van de vleugels zijn de cellen gesitueerd. Bovenop de kern is de multifunctionele sportzaal ondergebracht met rondom de kern en op de begane grond het ondersteunend programma. Een vrijstaand arbeids- en opleidingscentrum biedt optimale gebruiksmogelijkheden. D.m.v. daglichtstroken in de daken, wanden van glazen bouwstenen en glazen puien in het middengebied baadt het gebouw in daglicht en is overzichtelijkheid gewaarborgd. De interne logistiek en de ruimtelijke structuur vergroten de bewegingsmogelijkheden van gedetineerden, zonder cvoortdurende begeleiding. Het complex is geheel ommuurd, waardoor de portiersloge in de kern van het hoofdgebouw is gelegen.


> informatieblad (pdf)

Penitentiaire inrchting met 192 cellen
Opdrachtgever PLC
Bruto_vloeroppervlak 16.000 m²
Planvoorbereiding 1994 - 1995
Uitvoering 1995 - 1997
Projectarchitect Frits Toben