Lelystad p.i. dcl

Voor de in 1994 opgeleverde gevangenis te Lelystad is in 2004 een plan ontwikkeld voor uitbreiding met een nieuw detentieconcept. Hiervan is een eerste paviljoen uitgewerkt en gerealiseerd met als doel nieuwe ondersteunende technieken uit te testen. Door deze technieken wordt gestreefd naar het zelfstandiger functioneren van gedetineerden met als doel om meer persoonlijke aandacht te geven dan aan begeleidingshandelingen. Ondanks de ondersteunende techniek van elektronische controle is het gerealiseerde concept gebaseerd op een centrale beheerspost met volledig overzicht over de gemeenschappelijk ruimten.

Het eerste paviljoen heeft meerpersoonscellen met sanitair, keuken en wasruimte. Door het vaste meubilair van bedden en kasten is de ruimte gecompartimenteerd met overzicht vanaf de celdeur.


> informatieblad (pdf)

Penitentiaire inrichting met 150 plaatsen
Opdrachtgever Rijksgebouwendienst DPP
Bruto_vloeroppervlak 4.019 m²
Planvoorbereiding 2004
Uitvoering 2005 - 2006
Projectarchitect Martin van Dort
fotograaf: Thea van den Heuvel