p.i. ter apel

Op het voormalig NAVO terrein is een huis van bewaring met 384 cellen ontworpen. >De contouren van dit complex blijven als een enclave in het open landschap van groningen herkenbaar. Binnen de muur omsluit een voormalige loods van de NAVO, samen met drie gelijke celgebouwen van 128 cellen een grote centrale buitenruimte, die het complex ruimtelijk en functioneel organiseert. Deze ruimte is opgedeeld door verbindingsgangen, die een droge oversteek tussen de gebouwen mogelijk maken. Op het kruispunt van deze buitengangen in het midden van het plein is het dienstencentrum gesitueerd. Het entreegebouw is het enige dat door de muur heen steekt en zich (met gedeeltelijk een derde verdieping) boven de rest van het complex verheft.


> informatieblad (pdf)

Penitentiaire inrichting
Opdrachtgever Rijksgebouwendienst
Bruto_vloeroppervlak 19.800 m²
Planvoorbereiding 1995 - 1996
Uitvoering 1997 - 1998
Projectarchitect Martin van Dort
fotograaf: Rolf Goossen / Aerophoto Eelde